info@gezondheidadviseur.nl +31 (0)6 219 82 810

Hart Ritme Variabiliteit scan

De hartritmevariabiliteit scan is de basis van het ons onderzoek. Het is een soort analyse van alle belangrijke systemen in ons lichaam. Het autonome zenuwstelsel is hier een belangrijk onderdeel van.

Op het moment dat het voor uw autonome zenuwstelsel lastig wordt om zichzelf aan te passen, laat dit zien dat uw gezondheid afneemt en er gezondheidsproblemen op de loer liggen. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die dit hebben bewezen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom het autonome zenuwstelsel zich lastiger aan kan passen. Dit kan komen door chemische stoffen zoals zware metalen, maar ook fysieke en emotionele stress spelen een rol in druk op het autonome zenuwstelsel.

De druk op het autonome zenuwstelsel is goed te zien in het hartritme. Hier krijgt u namelijk een onregelmatige hartslag van. In een hartritmevariabiliteit scan zijn deze schommelingen duidelijk te zien.

Des te minder de schommelingen zijn, des te hoger de stabiliteit is. Andersom is dit ook het geval. Een hoge stabiliteit zorgt ervoor dat het voor uw lichaam makkelijker is om zichzelf gezond te houden en zich aan te passen aan de situatie. Een lage stabiliteit zorgt ervoor dat het lichaam zich lastiger kan herstellen.

De rol van stress bij hartritmevariabiliteit

Het doel van uw lichaam is om voor stabiliteit en balans te zorgen, ondanks de omstandigheden waar uw in zit. Er zijn drie controlecentra in uw lichaam die verantwoordelijk zijn voor stabiliteit en balans. Dit gaat om de volgende controlecentra:

  • Het autonome zenuwstelsel
  • De HPA-as (hypothalamus, hypofyse en bijnier)
  • Het IS (immuunsysteem)

Deze drie systemen zorgen er samen voor dat alle subsystemen in ons lichaam kunnen werken. Zo zijn deze verantwoordelijk voor subsystemen, zoals het cardiovasculaire stelsel, het ademhalingsstelsel, het spijtverteringsstelsel enz. Elk probleem bij één van de controlecentra heeft een invloed op de subsystemen.

De invloed van stress, vrije radicalen en het verouderingsproces

Als de controlecentra minder goed gaan werken, is dit vaak direct te koppelen aan stress, vrije radicalen en het verouderingsproces. Het verouderingsproces kan direct gekoppeld worden aan oxidatieve stress. Dit is een begrip dat een grotere hoeveel vrije radicalen ten opzichte van antioxidanten betekend.

Vrije radicalen zijn een soort gifstoffen voor uw lichaam. Om van deze stoffen af te komen, heeft uw lichaam antioxidanten nodig. De antioxidanten maken vrije radicalen namelijk onschadelijk. Stress en slechte voeding zijn oorzaken van grote hoeveelheden vrije radicalen.

Aangezien stress en slechte voeding hier een grote oorzaak van zijn, zorgen deze ervoor dat u sneller verouderd. Ook is de kans op chronische ziektes een stuk groter met veel stress en slechte voeding. Het interessante aan stress is dat de ene persoon hier veel gevoeliger voor is dan de ander.

Onze hartritmevariabiliteit scan is gemaakt voor het meten van de hartslag en het functioneren van het zenuwstelsel. De apparatuur die we hiervoor gebruiken, is polsdiagnose apparatuur. Dit is een speciaal apparaat dat om uw pols gedaan wordt voor een meting.

Onze HRV scan in de praktijk

In de praktijk is het niet zo simpel als alleen een hartritmevariabiliteit scan. Wij vinden het belangrijk om een holistische aanpak te hebben; een aanpak die kijkt naar alle delen van het geheel. Medische wetenschappers uit India, China en Tibet gebruiken deze technieken al millennia lang.

Om een diagnose te stellen, moeten we ons eerst afvragen waar u uit bestaat. Hierbij luidt de eerste vraag: “Wat zorgt ervoor dat deze persoon een bepaalde gezondheidsaandoening of ziekte heeft gekregen?” De tweede vraag die we onszelf stellen is: “Hoe ver is de persoon uit balans?”

Door middel van de HRV scan kunnen wij zien welke parameters uit balans zijn. Ook gaan wij het gesprek met u aan over uw geschiedenis, wat u heeft getekend en de symptomen waar u last van heeft. Dit gaat niet alleen om fysieke, maar ook mentale symptomen.

Vanuit de parameters en het gesprek gaan wij kijken naar de hoofdoorzaak van de problemen. Dit wordt de eerste prioriteit om te herstellen door middel van onze therapie. Vervolgens kunnen wij kijken naar andere onderliggende oorzaken.

Wetenschappelijk onderzoek over HRV kunt u lezen via de link.   http://circ.ahajournals.org/content/93/5/1043.full